Страници

01 март 2010

България


“Да живееш, значи да се бориш- робът за свободата, а свободният за съвършенство.”
Яне Сандански

Животът е една непрекъсната борба. Още от древни времена хората са се борили за своето оцеляване и напредък. В стремежа си към свобода народът ни е дал свидни жертви. Българите са преживяли 500 години под турско робство. 500 години гнет, унижение и ожесточена борба срещу чуждото владичество. Смисълът на живота им е бил да махнат оковите на тиранина, свободата- висш идеал. Българската история, както и литература изобилства от примери на смели, понякога дори безименни герои, отдали живота си в името на свободата. Народното ни творчество възпява героичните подвизи на знайни и незнайни юнаци, паднали в неравната битка с врага. Благодарение на непреклонния и несломим дух на българите, България се освобождава от турско робство на 3-ти март 1878 година. Свободата е извоювана с кръв и много жертви. Днес тачим празника на свободата като най-светлия в историята на страната ни. Народната памет е жива и днес, за да осмислим кои сме и накъде вървим. Народ без минало е народ без бъдеще. Освобождението на България е светла дата, която почитаме и предаваме на идните поколения, на децата, за да обичат родината и да милеят за нея. И най-вече, за да знаят и помнят, че свободата не е даденост, а дълга и трудна борба.
Днес живеем в свободна и демократична страна и се гордеем с нейната история. Свободният човек има други цели и идеали. Когато не го грози непосредствена заплаха от унищожение, мислещият човек се стреми да се развива и да достигне до своите представи за съвършенство. Самата мисъл за съвършенство е привилегия на свободният човек. През вековете българинът е запазил и цени изконните човешки добродетели. Патриотизъм, състрадателност, доброта и човеколюбие- ето някои от вечните човешки ценности, които не бива да забравяме и към които трябва да се стремим. За да почитаме важните исторически дати на народа ни е необходимо да ги познаваме. Дедите ни са се борили и са жертвали живота си, за да живеем днес в мирна и свободна страна, а нашата задача е да продължим нататък тяхната битка- да живеем в социално справедлива страна и да допринесем за изграждането на единно и хуманно общество. Общество, в което всеки гражданин да се чувства добре, да осъзнава своите права и да спазва своите отговорности. Да живеем в държава, която ще бъде равноправен член на Европейския съюз, ще се пребори с демографската криза и емиграцията.
Представата на Яне Сандански за свободния дух, който се стреми към съвършенство може и да звучи като философско понятие, но истината е, че този стремеж е заложен във всеки един от нас и от нас зависи да го разгърнем и развием максимално. Историята се прави и се пише от нас, хората и докато ни има, ще съществува стремежа към усъвършенстване на духа и материята. Така както свободата е възвишен идеал, съвършенството е най-висшия стремеж на свободния човек.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.